Misschien is het woord efficiënt gewoon niet zo efficiënt in de zorg.

Efficiëntie wordt je om de oren gegooid, en gevoelsmatig levert het vaak verzet op. Moeten we nóg sneller werken, nóg meer doen in de tijd die we hebben?
Ik heb dit zelf ook wel zo gevoeld, het idee dat wat ik niet doe nog niet “goed genoeg” is. Het moet sneller, we moeten meer doen in minder tijd.. Serieus? Met lichte tegenzin ging ik me erin verdiepen.
Het is het woord zelf wat het misverstand lijkt te veroorzaken, door het anders te noemen kan het gevoel ook heel anders zijn. Een woord wat niet het verdedigingsgevoel oproept, maar juist uitnodigt voor een gesprek? Als direct duidelijk zou kunnen worden dat het er om gaat dat we meer kunnen doen van hetgeen waar we van houden, in plaats van bijzaken en taken, kunnen we daar toch alleen maar blij van worden?

Ondanks het sceptische wat ik voelde en proefde, zie ik nu in dat het een super leuke uitdaging kan zijn om samen met je collega’s te kijken naar oplossingen om “efficienter” te kunnen werken. Samen zoeken naar punten in je werk die onnodig veel tijd en onnodige energie innemen. Bijvoorbeeld materialen voor handen hebben, maar ook niet onnodig dubbel rapporteren, of heen en weer lopen. Door deze dingen uit te pluizen en hier oplossingen/veranderingen voor te bedenken kun je echt veel tijd over houden, die je dus weer ten goede van de zorgvrager kunt laten zijn. Dat is wat we er mee kunnen winnen!
We doen best heel veel (ongemerkt) op de automatische piloot, zonder te kijken naar of we dit wel op een handige manier doen. Dit doen we zus, en dat doen we zo, soms het liefst nog met een beschrijving waar alles in staat.
De paden zijn al uitgezet.Hoe zorg jij dat je de open blik en gedachtengang houdt?

De tijd en energie die je bespaart kun je weer inzetten voor taken die jij graag doet en waar je goed in bent, dat kan bijvoorbeeld een persoonlijk aandachts-moment zijn met een bewoner, een momentje voor bijvoorbeeld handzorg of voetzorg, nagels lakken of masseren,of  je collega helpen die het even druk heeft. Win-win dus.

Hoe kijk jij tegen dit onderwerp aan?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *