De vakantie is al (bijna) voorbij, je mag weer! Of moet je weer?

De vakantie zit er voor velen alweer op, de soms hoognodige ontspanning en quality-time vliegt voorbij. Naast ontspannen is de vakantie  ook een moment zijn om bewust stil te staan bij je leven, dankbaar voor al het goeds in je leven, en kijken of punten anders of beter zouden kunnen.

Je werk is een belangrijke factor in het leven, misschien zelfs wel een bepalende. Jouw baan kan je veel energie geven, maar soms ook kosten. Hoe is dit voor jou?
Ik hoop oprecht dat het eerste het geval is. Het werken in de zorg is een prachtig beroep, 1 waarin veel van je gevraagd wordt, maar vooral 1 waarin je echt het verschil voor iemand kunt maken.

Ondanks dat dit zo is, kan het zo zijn dat jij minder plezier hebt in je werk.
Dit komt meestal door bijkomende zaken en taken, achterstallig werk, hoge werkdruk, overvraagd zijn, een lastige samenwerking, noem het maar op.
Nu je weer opgeladen gaat beginnen met het werken is het goed om bij een aantal punten stil te staan. Maak eens een lijstje van de volgende zaken;

 1. Wat doe jij het liefst in jouw werk? Waar ben jij goed in en wat geeft jou energie?
 2. Zou jij jouw kracht meer/beter kunnen inzetten of collega’s hierin kunnen helpen (misschien zelfs leren)? Kaart het eens aan bij jouw collega/leidinggevende om zo optimaal jouw kwaliteit in te zetten!
 3. Wees trots op en geniet van jouw kwaliteit! Ieder individu heeft zijn/haar eigen kwaliteit en zo kunnen we van elkaar leren.
 4. Wat vindt jij moeilijk of onprettig in jouw werk?
 5. Is het een situatie die om jou gaat, een taak of eigenschap waar je moeite mee hebt? Dit kan bijvoorbeeld grenzen aangeven of feedback geven zijn. Zie het als een uitdaging om hier sterker in te worden, geef het aan bij jouw collega/leidinggevende dat je hier graag in wil leren of zoek zelf boeken of websites waar je handvaten aangereikt krijgt.
 6. Kom jij in deze situatie door of met een ander persoon? Zou jij dit kunnen bespreken met de andere betrokkene? Zo zou je het kunnen voorkomen en de samenwerking beter kunnen laten verlopen. Het kan moeilijk zijn om een onderwerp aan te kaarten, bereidt jezelf hier bijvoorbeeld op voor zodat je niet meer hoeft te zoeken naar woorden.
 7. Sta stil bij het feit dat jij ook niet overal de beste in kunt en hoeft te zijn. Je staat er immers niet alleen voor, we vullen elkaar aan. Er is wel altijd ruimte om jezelf te ontwikkelen, daardoor kun jij meer plezier in je werk hebben dus maak hier gebruik van. Zie jezelf groeien als zorgverlener en als persoon, ook dat geeft voldoening!

Voor nu; werkse! Ik wens jou veel werkplezier en leermomenten toe in dit prachtige beroep!
Met welke collega zou jij dit graag willen delen voor een goed begin na de vakantie?

 

2 reacties op “De vakantie is al (bijna) voorbij, je mag weer! Of moet je weer?

 • Nienke

  Maar wat als er meer in zit maar er niet uitgehaald kan worden vanwege bezuinigingen, beslissingen van bovenaf, het korten op diensten?
  Wat als je meer wil dan mogelijk is binnen het tijdsbestek?
  Wat als je team geen team is? Als iedereen maar ‘wat’ doet?
  Als het management, gedragswetenschappers en coördinatoren het af laten weten?
  Wat als je niet gehoord wordt, of er niks mee gedaan wordt?
  Dit zijn punten/vragen waar ik nu tegen aan loop. Hoe kan de zorg dan geboden worden die nodig is? Hoe kan er maar gekort worden op de uren van de cliënt? Hoe kan er balans ontstaan voor cliënt en medewerker? Je moet altijd maar meer en meer en meer in minder en minder tijd.

  Beantwoorden
  • Gerdi

   Hallo Nienke, bedankt voor je reactie.
   Er zijn zeker punten die het kunnen bemoeilijken om je werk met kwaliteit en plezier te doen. Probeer erover te praten, en je werk te doen op een manier die bij jou past want vooral je daden spreken heel duidelijk voor zowel voor de zorgvragers als je collega’s. Je bent vast en zeker niet de enige medewerker in je team met het zorghart die hier tegenaan loopt. Ik begrijp dat het een lastige situatie is, er wordt veel van je gevraagd lees ik zo! Heel veel succes met deze grote uitdaging en ik geloof er heel erg in dat verandering bij jou kan beginnen!

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *