De eeuwige wip-wap die balans heet.

Balans, het is een hip woord voor het uitdrukken van de verdeling van zaken in je leven. Even was het bijna een mode-woord; balans in je eten, balans in je werk, balans in je gezin, balans in alles.
Een belangrijk punt in ieders leven, dat wel. Maar hoe geven wij er in de zorg vorm aan?

In de zorg worden aan de ene kant medewerkers overvraagd, en aan de andere kant onderschat. Hoe kun jij in jouw werk balans vinden in jouw kunnen, moeten en willen?
Wat maakt dat jij je prettig voelt op je werk? Datgene wat jou het gevoel van voldoening of uitdaging geeft, doe je daar genoeg van of zou je dat meer willen doen? Ook dit draait om balans.

Is er een goede verdeling in taken die je energie kosten,  en taken die je energie geven? Naast de verplichte taken kun je kijken welke taken jij graag wil uitvoeren, is er ruimte om iets persoonlijks van jezelf in te zetten?  Of is er een taak die jij graag zou willen uitvoeren omdat jij er goed in bent? Ga ervoor!
Anderzijds kunnen er taken zijn waar jij (nog) niet zo goed in bent, zou je dit onderling anders kunnen verdelen of in een soort buddy-systeem van elkaar kunnen leren?

Kwaliteiten is alleen niet een onderwerp is waar makkelijk over gepraat wordt. Het kan voelen als opscheppen, of juist als een tekortkomen omdat je soms aan moet geven dat je ergens (nog) niet zo goed in bent. Toch wil ik je uitdagen om er eens over na te denken, kom jij tot je recht in jouw werk? Zo ja, super! Zo nee, waar ligt dat aan? Met je collega’s kun je samen kijken hoe jullie samen elkaar aanvullen, en van elkaar kunnen leren. Dit is een doorlopend proces, en vraagt best wat van jou als persoon, de mogelijkheid om je kwetsbaar op te stellen en open te zijn, en anderzijds ook feedback geven en eerlijk te zijn. Maar het zorgt voor een next-level samenwerking met je collega’s en zorgvragers.

Ontzettend mooi als je dat samen kunt bereiken, want zo komen jullie kwaliteiten meer tot zijn recht, wat voor meer uitdaging en plezier in het werk zorgt. Zie het maar voor je als een wip-wap, met aandacht voor beide kanten in het vinden van de balans in het moeten, kunnen en willen. Want immers, als jij je werk met plezier kunt uitvoeren, gaat dit ook altijd beter! Win-win!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *