Wat wil je later worden?

Deze vraag is mij, en vast ook jou, vaak gesteld. Van jongs af aan is het iets wat zowel kind als de omgeving bezig houdt, een leuk onderwerp om over te praten en na te denken.

Voor mij was het altijd al glashelder, ik wilde zuster worden. De zuster, het (geïdealiseerde) toonbeeld van behulpzaamheid, liefde en kennis om iedereen beter te maken. Hoe ouder ik werd, hoe meer ik inzag dat het natuurlijk iets minder sprookjesachtig was dan dat, maar dat maakte niet uit. Mijn liefde voor de medemens en het helpen van iemand die hulp nodig had bleef. Niks stond dat in de weg of liet me van gedachten veranderen.

Er komt een groot tekort aan zorgmedewerkers, is waar de media voor waarschuwt. Toch blijft dit me bezighouden; het kan toch niet zo zijn dat er geen kinderen/jongeren meer zijn die graag broeder, zuster of andere vorm van zorgverlener willen worden. Heeft de negatieve publiciteit hier een aandeel in gehad, misschien dat zelfs ouders het afraden na alle negativiteit?
Ik weet het niet, maar de basis, de wens van het zorgen, de liefde voor de medemens kan niet ineens verdwenen zijn. Dat weet ik zeker.

Als wij op een bepaald moment in ons leven zorg nodig hebben, hoop ik dat die er is. Dat we zorg mogen krijgen met de passie en liefde zoals wij die zelf zo graag geven. Zouden wij ook iets kunnen doen om bij te dragen aan het veilig stellen van de toekomst van de zorg? Wat andere partijen doen hebben we immers niet in de hand, wat wij zelf doen gelukkig wel! Dit hoeft niet groots, maar begint juist klein.

Deel de mooie momenten die jij meemaakt op je werk, de momenten die jou voldoening geven en jou bevestigen dat niet alleen jij een deel van de zorg bent, de zorg is een deel van jou. De kwetsbare momenten waarin je zoveel voor iemand kan betekenen, of de moeilijke momenten die jou als mens raken. Ik hoop dat we zo samen kunnen laten zien waar het uiteindelijk allemaal om draait in de zorg; het onmisbare van ons beroep, het vak en ons hart!

Laten we deze boodschap van dit mooie beroep uitdragen.

3 reacties op “Wat wil je later worden?

 • Tom (29)

  Mooi artikel Gerdi. Je kunt goed lezen dat je blij wordt van je werk. Dat werkt aanstekelijk.

  Het werken in de zorg is ook het mooiste dat een is. Sinds kort heb ik de overstap gemaakt van het bedrijfsleven richting de gehandicaptenzorg. En op het gebied van werk kan ik niet anders zeggen dan: geweldig! Ik zit hier op mijn plek. Ik doe werk waar ik voldoening van krijg, waar ik trots op ben en waar ik iedere dag met veel plezier naar toe ga.

  Maar. Er zijn ook punten die we kunnen verbeteren. Zo krijgen we een relatief laag salaris voor relatief zwaar en intensief werk. Daarnaast zijn we in de zorg nog niet heel goed in talenten ontdekken, vasthouden en lopen we achter op het gebied van talentontwikkeling. We spreken te weinig uit wat we van elkaar en van onze werkgever verwachten. En we haken vaak onvoldoende in op de veranderende zorgvraag. We vinden het moeilijk om te veranderen. Dat is niet erg, maar daar liggen wel verbeterpunten.

  Want in mijn optiek verdient iedereen kwalitatief goede zorg. En daar heb je goede mensen voor nodig. Hoe stimuleer je die mensen om in de zorg te werken? Door succesverhalen te delen. Dus dankjewel voor je artikel! Maar ook door groeiperspectief te bieden en mensen, op welke wijze dan ook, te belonen voor het werk dat ze doen. Complimenteer elkaar eens, het is zo eenvoudig.

  Daarentegen hoort er ook bij dat werkgevers duidelijk blijven communiceren over wat zij verwachten van medewerkers. Of je er nu zes maanden werkt, of veertig jaar.

  Dat is niet specifiek gericht op de zorgsector. Zo zou het wat mij betreft overal moeten zijn.

  Cheers,
  Tom

  Beantwoorden
  • Gerdi

   Hallo Tom,
   Bedankt voor je mooie woorden, en wat ontzettend dapper en knap dat je zo’n grote baan switch hebt gemaakt vanwege je hart voor de zorg! Heel mooi, dat voelt een zorgvrager absoluut!
   Er zijn absoluut punten die verbeterd kunnen worden, maar de dingen waar we wel invloed op hebben benoem je al heel mooi. Spreek elkaar aan op de kwaliteiten die er zijn , en probeer elkaar uit te blijven dagen om jezelf door te ontwikkelen. Niet omdat je niet goed genoeg bent, maar om nog meer voldoening te kunnen halen uit dit mooie beroep! Nogmaals dank voor je leuke reactie, en het compliment !
   Groeten, en ook voor jou ; cheers ,Gerdi

   Beantwoorden
 • Tom (29)

  Thanks Gerdi!

  Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *