Naast de eigenschappen die aan te leren zijn, heb jij iets unieks wat niet aan te leren is.

Terwijl de praktische/technische kanten van ons werk beschreven en aangeleerd kunnen worden, is er een ander punt die hier ook bij hoort maar die niet beschreven staat in je taken. Iets wat je wel kan ontwikkelen, maar wat in de basis van jou als persoon ligt. Daar gaat dit namelijk over, over jou als persoon.

Zoals ik al eerder beschreven heb, is contact maken met een zorgvrager minstens zo belangrijk als de fysieke/technische zorgvraag die er ligt. Het leren kennen van de zorgvrager om zo de behoeften en signalen te herkennen is heel waardevol. In deze momenten van contact, tijdens de zorgmomenten, neem jij altijd jezelf mee.
Met de ene zorgvrager heb je al snel een band, met de ander moet dit groeien. Er ontstaat hoe dan ook een band, dit kan een gezellige, puur professionele of een andere band zijn. Het mooie vind ik in de zorg, dat je met de meeste zorgvragers een goede, gezellige én professionele band opbouwt.

Zo nu en dan zit er een zorgvrager tussen die, naast de professionele band, ook een grotere plek in je hart inneemt dan de meeste zorgvragers. Deze dieper gaande band is iets wat je niet áltijd hoeft aan te gaan, dan kan het zwaar worden om je staande te houden in je werk. Ik vind het heel bijzonder om het af en toe wel te hebben, dit verrijkt het werk en mij als persoon/zorgverlener. We zijn uiteindelijk allemaal mensen, en dit is iets wat je niet kan voorzien, het overkomt je.

In mijn ogen is dit dus niet iets wat je uit de weg hoeft te gaan maar juist kunt omarmen. Jij bent jij, en jij brengt meer dan alleen de zorg opzich. Wie jij bent als persoon is een belangrijk onderdeel in je rol als zorgverlener. Hierin kun je jezelf ook ontwikkelen, maar jij bent uniek.

Binnen een team van meerdere medewerkers zijn er verschillende persoonlijkheden, zo vul je elkaar aan. Ben jij die persoon met die net wat dieper gaande band met de zorgvrager, dan zou het goed kunnen dat jij sommige signalen sneller oppikt dan een collega die die band niet heeft met die bewoner. Maak gebruik van – en deel de- kennis die je opdoet die bruikbaar zijn voor het samen verlenen en verbeteren van de zorg.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *