Ons zorghart en grenzen, gaan die 2 wel samen?

Ons zorghart zoals ik het graag noem, is vaak een grote reden om in de zorg te gaan werken. We hebben een diepgaande liefde voor onze medemens, en voelen ons betrokken. Zou ons zorghart het stellen van onze grenzen in de weg kunnen staan?

Het is en blijft een hot item, de moeite om aan te geven dat je iets niet wil of kan doen. Ik denk dat we allemaal wel eens in een situatie hebben gezeten waarbij we merkten dat we op, of zelfs net over onze grens zaten. Deze lijn wordt bepaald door vele factoren; normen en waarden, levenservaring, karakter, de situatie waar je in zit, enzovoorts. Sommige factoren kun je beïnvloeden, andere niet. De ruimte voor het aangeven van grenzen voelt voor velen erg beperkt.
Tegelijkertijd blijft het in stand omdat de ruimte niet altijd genomen wordt. Wat is jouw reden om het niet te doen? Komt het door een persoon, een verwachting, onzekerheid of heel iets anders? Het is goed om hier voor jezelf bij stil te staan, om zo ook jezelf te kunnen ontwikkelen in het bewust maken van de keuzes en je niet te laten overdonderen.

Het aan zien en voelen komen van jouw grens kan alleen jij maar, nadert jouw grens? De eerste stap is het nadenken over je besluit en dat vervolgens uit te spreken, blijf hierin duidelijk en rustig. Praat in deze gesprekken in de ik-vorm, om te benadrukken dat het om jouw persoonlijke grens gaat. Kijk als het mogelijk is verder dan alleen het nee zeggen, omdat de situatie vaak niet alleen jezelf maar meerdere mensen aangaat. Kijk of de situatie op een andere manier te benaderen/ op te lossen is.

Grenzen aangeven is niet alleen goed voor jezelf , het geeft duidelijkheid en betrouwbaarheid over wie jij bent als persoon.
Jouw zorghart en grenzen gaan heel goed samen, en de balans hierin is nodig om je werk met plezier te kunnen doen.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *