Kwaliteit is veel meer dan alleen opleidingsniveau

Vandaag verscheen er een pleidooi van de arts en voorzitter van CNV, Suzanne Kruizinga. Ze benadrukte dat er veel meer eigenschappen belangrijk zijn dan het behaalde diploma.

Het optimaal benutten en inzetten van aanwezige kwaliteiten binnen alle niveaus is waar het om zou moeten draaien. Iedereen binnen zijn of haar eigen kennis en kunde, en referentiekader.

Dit is de overtuiging waar ik voor sta, iedereen heeft een eigen invalshoek en kennis om een zorgvrager te benaderen en observeren. Iedereen heeft een eigen rol en plek in het team en om de zorgverlener heen, en zou uitgedaagd moeten worden om zichzelf als zorgverlener verder te ontwikkelen. Daarmee bedoel ik dus niet dat iedereen naar het HBO zou moeten gaan, nee, absoluut niet!
Kijk hoe jij in de functie waar je nu in zit verder zou kunnen en willen groeien, waar ben je goed in en kan je iemand anders mee helpen. En andersom, wat vind je nog moeilijk en hoe kan je je daarin verder ontwikkelen?

Iedere functie is even belangrijk, en er zijn verschillende manieren om jezelf te ontwikkelen. Kies daarin je eigen weg en weet je eigen kwaliteiten te gebruiken en in te zetten, want die zijn zo waardevol! In alle functies, ongeacht diploma.

 

2 reacties op “Kwaliteit is veel meer dan alleen opleidingsniveau

 • Marie-Jose van Hussen

  Wat een mooi bericht. Weer iemand die begrijp dat opleidingsniveau een ding is maar kenniskunde en empathie zijn een goede 2e. Maar Suzanne Kruizinga, heeft U tips voor ons 50plussers met veel ervaring in zorg. Die certificaten voor handelingen via ROC hebben waardoor wij bevoegd zijn om die handeling zonder opleiding tot niveau 2 of 3 of wat dan ook, te doen. Maar geen tijd hebben om stage te lopen of een paar jaar een opleiding te doen omdat wij als zzper moeten zorgen voor brood op de plank. Weet u of er voor deze mensen ook mogelijkheden zijn?
  Gr Marie-Jose van Hussen

  Beantwoorden
  • Gerdi

   Bedankt voor de mooie reactie Marie-Jose, ik hoop met je mee dat er voor de 50 plussers ook een ommekeer komt om meer uit hun werk te halen. Alle ervaring en kennis die door hun door de jaren heen opgedaan zijn zijn zo veel waard! Hopelijk gaat Suzanne Kruizinga hier ook naar kijken!

   Beantwoorden

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *