Moe maar voldaan.

Er verschijnen regelmatig onderzoeken die over het verzuim in verschillende sectoren gaan. Het ziekteverzuim in de zorg is schrikbarend hoog. Hoe komt dit? En hebben we hier zelf nog invloed op?

We vliegen de dag door, om alle dingen gedaan te krijgen die we moeten en willen doen. Als we thuis zijn, gaan we in gedachten nog even onze gangen na. Heb ik dit gedaan/gezegd/gerapporteerd of overgedragen? Pas als we dit allemaal af kunnen vinken lukt het ons om het los te laten. Moe maar voldaan, dat is wat we dan (moeten) zijn.

Hoe komt het dat zorgmedewerkers steeds vaker alleen moe, en niet meer voldaan zijn? Hoe houden we de controle over ons werkplezier? Het feit ligt er dat grenzen structureel overschreden worden, maar er gaat een heel proces aan vooraf.
Ik denk dat het begint bij bewust zijn, en stilstaan bij de dingen die we doen. Routine sluipt er makkelijk in, dit kan handig en effectief zijn, maar is ook een gevaar omdat je dingen doet die anders (efficienter) kunnen of misschien zelfs niet hoeven. Maak bewust je keuzes om sommige dingen wel of niet uit te voeren, en op welke manier en in welke volgorde.

Las rustmomenten in, zodat je de rest van de dag scherper bent en je taken beter uit kan voeren. Dit zegt niet dat je iemand niet wil helpen, maar wel dat je bewust bent van het feit dat je lichaam en geest een pauze nodig hebben om bij te komen en niet 8 uur lang onafgebroken scherp en productief hoeven/kunnen zijn.

Hoe vaak denken we; oja, dat doe ik nog wel “even”? Ik denk: te vaak, en dat komt door ons zorghart, maar die moet niet ons werkplezier en onze gezondheid in de weg staan.  Begrijp me niet verkeerd, ik ga ook vaak toch nog nét even door, maar achteraf denk ik dan, heeft het verschil gemaakt? Nee, ik heb me alleen maar meer opgejaagd gevoeld en daarna zit ik thuis met een tollend hoofd.

Welke verwachting heb jij van jezelf, en is deze terecht en/of werkbaar? Zo niet, durf je te zoeken naar andere mogelijkheden of oplossingen?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *